Dossier Aanslagen Brussel

Chaos op Zaventem, mensen missen vlucht

Eén grote chaos was het op Zaventem vandaag, de eerste dag dat de vertrekhal van de luchthaven weer open was en dat de luchthaven weer zo goed als normaal had moeten draaien. Dat kan gewoon niet met de huidige veiligheidsmaatregelen, dat werd vandaag pijnlijk duidelijk. Mensen stonden drie uur aan te schuiven nog voor ze de vertrekhal binnen mochten. Gevolg: heel veel mensen misten hun vlucht en Zaventem maakt alweer een slechte beurt bij buitenlandse reizigers.

Aan de veiligheidsscreening vooraf, nog buiten het gebouw, moesten mensen tot meer dan twee uur aanschuiven, met gemiste vluchten tot gevolg. Brussels Airport belooft verbetering.

"Wij zullen vermoedelijk onze vlucht missen, en vrezen dat dat voor veel mensen zal gelden", aldus twee reizigers uit Erps-Kwerps die zich door de vertrekhal spoedden. Zij hadden twee uur moeten aanschuiven voor de pre-screening van alle passagiers en hun bagage, die paatsvindt in tenten voor de vertrekhal. Hun woorden werden bevestigd door voormalig eerste minister Yves Leterme. Na naar eigen zeggen tweeënhalf uur aanschuiven had hij zijn vlucht gemist. "Ik zal maar de volgende nemen", bleef hij er vrij rustig bij. "Ik heb voor heter vuren gestaan", klonk het met een glimlachje. Over de pre-screening, zei hij: "Er zal gekeken moeten worden wat houdbaar is."

"Slechte organisatie"
Andere reizigers waren iets strenger in hun oordeel. "Het is hier nog niet goed georganiseerd", aldus een koppel op weg naar Tenerife. Zij hadden een uur moeten aanschuiven. "De screening buiten beschermt wel het gebouw, maar niet de reizigers", zeggen ze."


Vervelende situatie
Bij Brussels Airport zitten ze ook bijzonder verveeld met de situatie. “Het is uiteraard heel vervelend, en dat nemen wij heel ernstig. Wij gaan er heel hard aan werken, samen met alle partners, om te zorgen dat dat in de toekomst vermeden wordt”, aldus woordvoerster Nathalie Van Impe. Reizigers moeten nu trouwens niet nog vroeger vertrekken naar de luchthaven. De richtlijn blijft 3u op voorhand.

Niet houdbaar
“Het is absoluut niet houdbaar, het is praktisch niet te doen.” Dat zegt VTM NIEUWS-journaliste Julie Colpaert over de lange wachtrijen op Brussels Airport. “Al die passagiers die hun vlucht missen of hun vlucht moeten omboeken, dat is verlies voor de luchtvaartmaatschappijen.”“En dan heb je het aspect veiligheid. Het hele opzet van deze precontroles was om de situatie veiliger te maken, maar vele passagiers hebben het gevoel dat het alleen maar onveiliger is geworden. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon had normaal morgen overleg over deze situatie met de politievakbonden. Dat overleg is nu vervroegd naar vandaag.”