Politie twijfelt over garantie veiligheid

De politie twijfelt of ze de verwachtingen op veiligheidsvlak nog kan inlossen. Dat staat in het nieuwe nationale veiligheidsplan dat de krant De Standaard kon inkijken.

Voor het eerst geeft de politie officieel hun bezorgdheid zelf toe en dat is opmerkelijk want tot nu toe werden dergelijke problemen vooral binnenskamers geventileerd of lieten de vakbonden hun ongenoegen blijken over de bezuinigingen.

Het nationaal veiligheidsplan, dat elke vijf jaar een update krijgt, wordt begin volgende maand officieel voorgesteld. Verschillende bronnen hebben nu aan De Standaard bevestigd dat de politie, zowel lokaal als federaal, uitdrukkelijk vraagt dat er wordt nagegaan of met de huidige capaciteit en begroting alle prioriteiten wel nog kunnen worden vervuld.

Limiet bereikt
"De politie in het algemeen wil hiermee een signaal geven dat het zo niet verder kan", zegt Willy Bruggeman, voorzitter van de Federale Politieraad. "Vooral bij de federale politie zijn de limieten absoluut bereikt." De grootste problemen zijn het personeelstekort en het gebrek aan infrastructuur en materiaal. Volgens De Standaard krijgen onder meer terrorisme, mensensmokkel, verkeersveiligheid en overlast een plek in het plan.