Steeds meer hooligans in België

In twee jaar tijd zijn er een kwart meer hooligans in ons land. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De afgelopen twee jaar is aantal stadionverboden gestegen van 600 naar 758. Voetbalclub Club Brugge heeft 99 leden die het stadion niet meer mogen betreden en is zo de club met de meeste stadionverboden.

Terwijl enkele jaren geleden het hooliganisme op sterven na dood bleek te zijn, is het vandaag weer helemaal terug. De politie treedt hier streng op hanteert nu een nultolerantie. Dit jaar werden al voor 118.600 euro boetes uitgedeeld. Club Brugge staat op nummer één met het meest aantal supporters met een stadionverbod. Antwerp FC en Standard vervolledigen de top drie. Bij Anderlecht is er dan weer een daling van het aantal verboden, maar vermoedelijk gaat dit binnenkort opnieuw toenemen. Afgelopen weekend waren er al zware rellen tijden de wedstrijd op Oostende.

Stijging niet gelijk aan meer hooliganisme
"De plotse toename wil niet zeggen dat er meer hooliganisme is", vertelt Cathy Van Den Berghe, hoofd van de Voetbalcel. "Er zijn verschillende redenen, maar alles is te herleiden tot de strikte nultolerantie die de politie doorgevoerd heeft." Zo slaagde de politie erin een nieuw groepje jonge hooligans in Standard te ontmaskeren. Zij gingen vorige week nog op de vuist met Gent-supporters in een bos. Ook de resultaten van een club kunnen invloed hebben op hooliganisme. Bij Antwerp FC heeft de stijging te maken door de opmars die de club doormaakt. "Tijdens die wedstrijden is het risico op incidenten altijd groter", klinkt het.

Door het nultolerantiebeleid worden veel meer zogeheten 'groepsinbreuken' bestraft. Dus wie het binnen of buiten het stadion te bont maakt, riskeert niet alleen een stadionverbod maar ook nog een fikse boete. De voetbalcel nam dit jaar in de eerste drie maanden al 314 beslissingen in openstaande dossiers, goed voor in totaal 2.200 maanden stadionverbod en liefst 118.600 euro aan boetes.