Crevits gebuisd: "Te weinig subsidies"

In Brussel hebben studenten en docenten van hogescholen uit heel Vlaanderen gemanifesteerd voor meer geld. Voor een goede werking hebben de scholen per student meer dan 1.000 euro subsidies extra nodig. Minister van Onderwijs Crevits belooft hun belangen te zullen verdedigen op de begrotingsonderhandelingen.

De hogescholen krijgen nu gemiddeld 5.900 euro aan subsidies per student, maar voor een goede werking hebben ze minstens 7.000 euro nodig. Dat tekort merken ze overal. “Sommige lokalen hebben banken die kraken en daar is geen geld voor”, aldus een verontwaardigde studente. “Leerlingen moeten zelfs op de grond zitten in aula’s omdat er geen ruimte is.”

 

De hogescholen zijn slachtoffer van hun eigen succes, want het aantal hogeschoolstudenten is de voorbije jaren geëxplodeerd. De Vlaamse regering werkt aan een inhaalbeweging. “Ik heb net van de studenten een buis gekregen en ik heb de boodschap goed begrepen”, zegt Crevits. “Ik heb aan de studenten en docenten gezegd dat het er voor mij nu op aankomt om spreekbuis te zijn van wat hier verteld is bij de toekomstige begrotingsbesprekingen.”