Kraan dreigt om te vallen op Rooseveltplaats

Op de Rooseveltplaats in Antwerpen is vrijdagmiddag een waterlek ontstaan. Daardoor dreigde een bouwkraan op het noordelijke deel van het plein om te vallen. Het gevaar is inmiddels geweken.

De rampenambtenaar van de stad Antwerpen stelde vast dat de kraan door het lek instabiel was geworden. "Door het waterlek is een ondergrondse wegverzakking ontstaan waardoor de kraan niet meer stabiel stond. De kraan dreigde te vallen op een appartementsgebouw ernaast. We hebben de bewoners daarvan geëvacueerd. Het gaat om zo'n 30 appartementen", zegt Wouter Bruyns, woordvoerder van de politie Antwerpen.

Een tiental mensen waren op het moment van de ontruiming thuis, zij kunnen terecht in een bus of bij familie en vrienden. Bewoners die momenteel niet thuis zijn, mogen ook niet terugkeren naar huis. Het is nog niet duidelijk wanneer ze dat wel mogen, maar volgens de politie "kan dat nog eventjes duren".

Bussen omgeleid
De kraan werd afgebroken, dat duurde de hele namiddag. Daarvoor kwamen twee kranen ter plaatse. Rond 19u45 was het bovenste deel van de kraan gedemonteerd. "Vanaf het bovenste deel van de kraan gedemonteerd is, is het gevaar geweken", aldus Bruyns.

Het noordelijke deel van de Rooseveltplaats is nog afgesloten. Een kwart van de bussen van De Lijn moet om veiligheidsredenen aan de overkant van het plein vertrekken. "Het kwadrant met de bussen richting het noorden van de provincie, beginnend met een 6, hebben we moeten ontruimen, " zegt Eva De Wolf van De Lijn Antwerpen. "De bussen vertrekken nu aan de overkant. Controleurs maken er de mensen wegwijs"

De politie vraagt aan alle voorbijgangers en autochauffeurs om niet te blijven staan aan het plein. Het verkeer verloopt er momenteel redelijk chaotisch.

Bekijk ook: Weer auto's op Leien na waterlek Antwerpen
Een half jaar geleden, in oktober 2015, was er nog een andere wegverzakking op de Rooseveltplaats in Antwerpen. De hoofdwaterleiding was toen gesprongen. De verzakking zorgde toen ook voor een verkeerschaos. "Het doet daar inderdaad aan denken maar de situatie nu is toch van een iets minder grote omvang", zegt Wouter Bruyns van de politie Antwerpen.