Hond moet helpen bij verkrachtingszaak

Het hondenteam van de federale politie wil speurhonden inzetten voor verkrachtingszaken. Dat schrijft Het Nieuwsblad. “In Noorwegen kunnen honden die lijken en bloed opsporen ook sperma ruiken”, zegt Steven Meert, verantwoordelijke van de patrouille­honden bij de federale politie. “In de helft van de verkrachtingszaken vond de hond sporen naar de dader.”

“De Noorse recherchehonden kunnen drie geuren ruiken: bloed, lijkgeur en sperma”, zegt hoofdinspecteur Steven Meert. “Daardoor kunnen de honden ook ingezet worden voor verkrachtingszaken. Speurhonden die bloed of lijken kunnen vinden, hebben wij ook, maar die derde geur kennen zij niet.” Als de goedkeuring van het directiecomité er komt, kunnen de Belgische politiehonden getraind worden om ook bij ons zulke sporen terug te vinden.

DNA-materiaal
De resultaten in Noorwegen zijn alvast veelbelovend. “Bij 50 procent van de verkrachtingszaken waarbij zo’n hond werd ingezet, heeft de hond DNA-materiaal van de dader gevonden”, legt Meert uit. “Materiaal dat niet door het labo ontdekt werd.” Of onze Belgische speurhonden de opleiding ook effectief zullen krijgen, ligt momenteel nog op tafel.