Vlaanderen krijgt 80 fietssnelwegen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil het statuut van de fietssnelwegen opwaarderen en de trajecten een betere doorstroming garanderen. Dat is een van de punten uit zijn Fietsplan, dat werd voorgesteld in het Vlaams parlement. Weyts handhaaft de ambitie om deze legislatuur 100 miljoen euro te investeren in fietsinfrastructuur. CD&V, dat eerder deze week de eigen prioriteiten naar voor schoof, is blij dat er een plan ligt, maar teleurgesteld dat er geen extra investering komt.

"We stellen vast dat Vlaanderen nu al een fietsland is, maar dan vooral in het weekend", aldus Weyts. "Het moet dat ook worden in de week. We zitten op een kantelmoment. Vandaag kunnen we de Vlamingen overtuigen met harde argumenten. We kunnen niet enkel verwijzen naar de deugdzaamheid voor milieu en gezondheid, maar ook naar vervoer dat sneller, comfortabeler en veiliger is dan de wagen."

100 miljoen euro
Weyts behoudt de ambitie om voor het einde van de regeerperiode 100 miljoen euro te investeren, "ondanks budgettair moeilijke tijden". Dat geld wordt gebruikt om tachtig fietssnelwegen aan te leggen, die een opgewaardeerd statuut moeten krijgen. "We moeten zorgen dat er in de praktijk meer voorrang wordt gegeven op kruisend verkeer, zoals bij de autostrades voor auto's." De bewegwijzering van de fietssnelwegen moet beter herkenbaar worden en zichtbaar vanop de autoweg.

Betere doorstroming
Ook de doorstroming van de fietspaden kan beter. "Op strategische plaatsen willen we met verkeerslichten of bruggen een betere doorstroming realiseren", aldus Weyts. De lijst van verkeersonveilige punten zal dynamischer worden beheerd en aangepakt.