Gay Pride niet langs Beursplein

De Gay Pride in Brussel gaat toch door op 14 mei maar het traject van de stoet wordt aangepast. Normaal vertrekt de kleurrijke stoet aan de Beurs maar omdat dat nu een plaats van rouw geworden is, heeft de organisatie in samenspraak met de stad Brussel beslist niet langs het Beursplein te komen. Ze vertrekken nu aan de Kunstberg, achter het Centraal Station. Er komen wel extra veiligheidsmaatregelen.

De Belgian Pride is ieder jaar weer het moment voor de holebi-gemeenschap in ons land. Vorig jaar trok de Pride 100.000 mensen naar Brussel. Ondanks terreurniveau 3 is er nu beslist dat ook dit jaar het feest mag doorgaan. "Holebi's zijn misschien een doelwit van sommige van die geradicaliseerden", zegt Brussels burgemeester Yvan Mayeur, "Hun levenswijze wordt geviseerd door bepaalde mensen. Precies daarom moeten wij hun steunen als stad en als overheid."

Aangepast traject
Het traject is wel aangepast. De Pride vertrekt niet meer aan de Beurs, maar aan de Kunstberg, achter het Centraal Station. "Vandaag is de Beurs echt een plaats van ontmoeting en rouw en het zou zo onrespectvol zijn om daar een feest rond te bouwen", zegt organisator Alan De Bruyne. "We hadden heel snel door dat we dat echt niet wilden en dus zijn we op zoek gegaan naar een andere plaats. We komen met de wagens wel vrij kort aan het Brouckèreplein, maar we gaan zeker niet op het Beursplein staan dansen, want dat zou zo onrespectvol zijn."

Veiligheidsmaatregelen
Er komen ook extra veiligheidsmaatregelen. "The Pride-village wordt afgesloten, in die zin dat iedereen natuurlijk welkom blijft maar er zullen controles zijn over wat de mensen bij zich hebben. Er zullen overal in de stad richtingaanwijzers zijn hoe ze hier kunnen geraken." De organisatie voorziet ook een alternatief voor wie te bang is om naar Brussel te komen. Via de site Pride at Home, kan je ook met een webcam thuis een feestje organiseren die dag.