Marc Coucke stapt op bij Perrigo

Marc Coucke stapt op bij Perrigo, de overnemer van zijn bedrijf Omega Pharma. Dat blijkt uit een persbericht van het Amerikaanse farmabedrijf. Eerder deze week raakte al bekend dat hij verdwijnt uit de raad van bestuur.

In een mededeling zegt Perrigo dat Sharon Kochan, executive vice-president, voortaan ook het roer in handen neemt bij de divisie 'branded consumer healthcare' (BCH), na het ontslag van Marc Coucke. Coucke stond eerder aan het hoofd van de divisie. Onder BCH valt ook Omega Pharma. "Aansluitend bij de acties die we ondernemen om de prestaties bij BHC te verbeteren, aanvaarden we het ontslag van Marc Coucke", luidt het in het persbericht van Perrigo.

Aandeelhouder
Eerder eze week raakte al bekend dat Coucke, de oprichter van Omega Pharma, uit de raad van bestuur van Perrigo verdwijnt. Coucke is wel nog een belangrijke aandeelhouder van het bedrijf. Bij de verkoop kreeg hij een deel van de overnamesom in aandelen uitbetaald. Zelf reageert Coucke nog niet op zijn vertrek. In een tweet gisteren luidde het enkel profetisch 'Alea iacta est', of ' de teerling is geworpen'.

Cijfers
Aanvankelijk was het enthousiasme over de overname van Omega Pharma door Perrigo groot. Maar de publicatie van cijfers in februari zette een domper op de feestvreugde. Bleek dat de divisie met de merken van Omega het niet goed doet. De topman van Perrigo liet in een conference call verstaan dat er maatregelen zouden volgen op vlak van "mensen, processen en producten". In dat verband viel de naam van de Etixx-sportdranken.

Verwachtingen
Het bedrijf heeft maandag zijn verwachtingen voor dit jaar naar beneden bijgesteld in vergelijking met februari, deels door de zwakker dan verwacht prestatie van de Omega-producten. Het bedrijf zegt ook te bekijken of een waardevermindering moet geboekt worden op de vorig jaar afgeronde aankoop van Omega Pharma. Tegen 12 mei, bij de publicatie van de kwartaalcijfers, zou daar duidelijkheid over moeten zijn.