Carnavalswerkhallen Aalst uitgebrand

Er heeft een grote brand gewoed in de carnavalswerkhallen in Aalst. Die moest een hele nacht nageblust worden. Een ruimte van 500 vierkante meter ging in de vlammen op, melden de brandweer en het stadsbestuur. Er viel één lichtgewonde. De brand werd veroorzaakt door een onvoorzichtigheid met een slijpschijf van een carnavalist. Dat meldt de Dendermondse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen

In de hallen aan de Hoge Vesten in Aalst ging woensdagavond een ruimte van naar schatting 800 vierkante meter verloren. Een groot deel van het materiaal van de carnavalisten ging in de vlammen op. De stad begeleidt de getroffen verenigingen bij de opmaak van een schadedossier. De branddeskundige is donderdagnamiddag ter plaatse geweest voor verder onderzoek. De deskundige concludeert dat het gaat om een onvrijwillige brandstichting. De brand is te wijten aan een onvoorzichtigheid bij het gebruik van een slijpschijf, "gecombineerd met de aanwezige zeer ontvlambare materialen in de werkhal", zegt het parket.

De brandweer was gisteren en vannacht de hele tijd bezig met bluswerken. Verschillende korpsen uit de omgeving rukten uit om de brandweer van Aalst bij te staan, het ging dan ook om een uitslaande brand.

De brand werd gemeld bij de brandweer om 20u15. De grote rookpluim was tot ver in de omgeving te zien. Wat de oorzaak van de brand is, is nog niet duidelijk, maar het zou niet om kwaad opzet gaan. Eén persoon raakte lichtgewond. Het gaat om een carnavalsmedewerker, die zelf de brand hielp blussen, maar met rookinhalatie en lichte brandwonden overgebracht werd naar het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst.

"Strategisch blussen via helikopter"
Burgmeester van Aalst Christophe D'Haese kwam meteen ter plaatse toen de brand aan het woeden was. "Er zijn verschillende korpsen de brand aan het blussen. Ze gaan waarschijnlijk een belangrijk deel nog kunnen vrijwaren. Het was een gigantische rookpluim. We volgen de brand nu ook via helikopterbeelden, zo zijn we de brand heel strategisch aan het blussen. De rookontwikkeling is eigenlijk al met 80 procent gedaald, dus we hebben er goede hoop op dat we die andere delen nog kunnen redden. Ongeveer een derde van één werkhal is al in de vlammen opgegaan", vertelde D'Haese tijdens de brand.

Veel materiële schade
De schade blijkt uiteindelijk enorm groot te zijn. Het eerste compartiment van de werkhallen, een ruimte van 500 vierkante meter, is verloren. Loodsen 1 en 10 zijn verwoest en er is grote schade aan loodsen 2 en 9, zegt het stadsbestuur. "Er waren veel sterk brandbare materialen in de loods zoals isomo (piepschuim, nvdr.) en karton. Er was ook gevaar op explosie doordat er gasflessen opgeslagen lagen. We hebben bijstand gekregen van de korpsen van Lede, Wetteren, Ninove en Denderleeuw. Met de hulp van de heli van de federale politie konden we ter plaatse de beelden van bovenaf bekijken en zeer gericht blussen. Daardoor hebben we toch een belangrijk deel van de hallen kunnen redden. Ik denk dat we ongeveer zestig procent van de hallen hebben kunnen vrijwaren."

"In het hart getroffen"
Op het moment van de brand waren zo'n honderd mensen aan het werk in de hallen. Allemaal werkten ze aan één van de praalwagens die gebruikt worden tijdens carnaval. "Dit is een plaats waar heel veel mensen samenkomen en de hobby beoefenen die ze zo koesteren. We zijn in het carnavalshart getroffen en dat raakt heel vele Aalstenaars", aldus nog D'Haese.

Het treinverkeer ondervond even hinder door de bestrijding van de brand, maar intussen verloopt het verkeer opnieuw normaal.

Auto belemmert doorgang brandweer
Enkele brandweerwagens konden op weg naar de brand in de carnavalshallen in Aalst niet door, omdat een auto hen de weg belemmerde. Enkele omstaanders besloten dan maar om de auto op eigen houtje te verplaatsen.