Minder allergieën zonder keizersnede

Baby's die via de natuurlijke weg geboren worden of borstvoeding krijgen, hebben later minder kans op allergieën, diabetes en andere ziektes. Ze krijgen een beter immuunsysteem, zeggen specialisten, omdat ze de juiste bacteriën binnen krijgen. Het UZ Brussel wil vrouwen daarvan bewust maken, zodat ze - als het kan - natuurlijk bevallen en borstvoeding geven.

Vrouwen krijgen al jaren de raad om borstvoeding te geven en om natuurlijk te bevallen. Maar dat het ook belangrijk is voor de gezondheid van je kind als het al groot is, dat weten dokters nu pas.

Het heeft allemaal te maken met de eerste bacteriën die een baby binnenkrijgt en zijn verdere immuunsysteem bepalen. En die beschermen kinderen tegen ziektes.

 

2 op de 10 bevalt met keizersnede
In ons land bevallen twee op de tien vrouwen met een keizersnede, vaak omdat het niet anders kan. Drie kwart van alle moeders begint meteen na de bevalling met borstvoeding. Maar een groot deel houdt het niet vol. Na zes weken geeft nog maar de helft de borst. Volgens Kind en Gezin omdat ze het vaak te zwaar vinden en omdat het daarna moeilijk te combineren is met hun werk.