April kouder dan december

De aprilse grillen kent u wel: het heeft deze maand niet alleen veel geregend maar ook gehageld. Ook een stevige portie rukwinden heeft België gehad. Op enkele gebieden heeft het zelfs gesneeuwd. Maar nu blijkt dat de maand april kouder zal zijn dan december. “December is dan ook een zeer warme maand geweest”, nuanceert VTM-weerman David Dehenauw.

De eerste drie weken van april lag de gemiddelde temperatuur op 9,8 en 9,6 graden. Geen abnormale temperaturen voor de tijd van het jaar volgens het KMI, maar december was gemiddeld zes graden warmer dan gewoonlijk. Ook de wind speelt een belangrijke rol. “In december waaide een zuiderwind, in april is er een koudere noorderwind”, aldus David Dehenauw.

"Abnormaal, maar niet uitzonderlijk"
De laatste jaren heeft België drogere aprilmaanden gekend. “Dat het in vergelijking met vorige jaren in april nu kouder is en er meer neerslag valt, is abnormaal maar niet uitzonderlijk”, zegt de weerman. Ook is er minder zonneschijn tegenover de vorige jaren: tot nu toe heeft België 133 uren zon gehad, terwijl er de vorige jaren de zon zich bijna 160 uren liet zien.