Dossier Terreur in Parijs

Abdeslam in gevangenis in Parijs

Salah Abdeslam heeft deze morgen ons land verlaten en is overgeleverd aan de Franse autoriteiten. Volgens het kabinet van minister Geens vormt de overlevering geen probleem voor het Belgisch onderzoek. Intussen werd Abdeslam in Parijs beschuldigd voor moorden met een terroristisch karakter. Dat maakte zijn advocaat bekend.

Volgens verschillende Franse media is Abdeslam is om 9.05 uur in Frankrijk aangekomen met een helikopter op de luchtmachtbasis van Vélizy-Villacoublay, in het zuidoosten van Parijs. Over waar hij op dit moment is, worden geen details vrijgegeven. Hij zou in handen zijn van de Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale (GIGN) en vanmiddag voorgeleid worden bij de Franse onderzoeksrechter.

Zelfs advocaten wisten van niets
Zijn Franse advocaat is Frank Berton. Hij was pas op de hoogte van de overlevering om 9.45 uur. Volgens hem is de overlevering op initiatief van België, aangezien hij in handen was van de Belgische justitie. Ook Sven Mary, Abdeslams advocaat in België, was naar eigen zeggen niet op de hoogte. Mary hoorde het nieuws zelf van de pers en moest daarna om bevestiging vragen.

"Hemel zal nu opklaren"
Sven Mary denkt wél, net zoals zijn Franse collega, dat Abdeslam zal praten in Parijs, en meer zal vertellen over de aanslagen. "Ik denk dat nu de hemel kan opklaren. Hij heeft nu wat hij wenste, en dat was naar Frankrijk gaan. Dus dat heeft hij al lang aangekondigd", aldus Mary.

"Overdracht minutieus voorbereid"
De overdracht van Abdeslam werd tot in de puntjes voorbereid. Dat gebeurde door een kleine groep van de Franse special forces. "Vorige week hebben ze beslist dat ze Abdeslam zouden overbrengen. Ze bespraken hoe dat zou gebeuren en hielden rekening met het weer. Maar niets werd dus gelekt", zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. "Volgens zijn Franse advocaat zal hij in Parijs wél spreken over de aanslagen in Parijs. Dat zegt ook Sven Mary."

Wat met Belgisch dossier?
Door de onverwachte overlevering van Salah Abdeslam aan Frankrijk dringt één grote vraag zich op: wat zal er nu gebeuren met zijn dossier hier in België? Er was een inverdenkingsstelling hier in België in verband met de aanslagen in Parijs, maar dat aanhoudingsmandaat werd vlak voor zijn overlevering opgeheven door de onderzoeksrechter. Zo kon de overdracht probleemloos verlopen.

De inverdenkingsstelling voor de poging tot moord op de agenten tijdens de politie-inval in Vorst blijft gewoon bestaan. De kans is groot dat dit dossier wordt toegevoegd tot het grote dossier in Parijs. Zo zal Abdeslam voor beide dossiers terechtstaan in Frankrijk.

Het kabinet van justitieminister Koen Geens onderstreept wel dat Abdeslam tijdelijk weer naar België kan komen als zijn aanwezigheid hier vereist is. De overlevering aan Frankrijk vormt dus geen probleem voor het Belgische onderzoek. "Als de aanwezigheid van Abdeslam in België vereist is, bijvoorbeeld voor een eventuele verschijning voor het Belgisch gerecht, voorziet de regelgeving dat hij tijdelijk kan overgeleverd worden naar België", klinkt het. "Dat is goed geregeld binnen de verdrag en de wetten over het Europees aanhoudingsbevel."

Bekijk ook: