Jambon aangeklaagd voor laster

De Franstalige antiracistische beweging Mrax (Mouvement contre le racisme, l'antisémitisme et la xénophobie) heeft beslist een klacht in te dienen tegen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wegens laster en eerroof. Dat heeft Carlos Crespo, de voorzitter van Mrax aan Belga laten weten. Mrax biedt verder steun aan burgers die op individuele basis een klacht indienen tegen de minister.

Aanleiding is de uitspraak van minister Jambon in De Standaard dat "een significant deel" van de moslimgemeenschap al "dansend" gereageerd heeft op de aanslagen van 22 maart. Vanavond besliste de raad van bestuur van Mrax om klacht in te dienen tegen de minister en zal deze morgen doorgeven aan de Brusselse procureur.

Meer acties volgen
Mrax zal verder contact opnemen met Nils Mui¸nieks, Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa. De organisatie overweegt nog andere acties, samen met andere verenigingen, maar daarvoor moeten nog de contacten gelegd worden.

Handelscafé
Vorige week verdedigde minister Jambon zijn uitspraken in de Kamer, maar dat deed hij volgens de organisatie niet goed.  "Hij heeft de zitting in de Kamer getransformeerd in een handelscafé. We worden geconfronteerd met een wil om politieke promotie te voeren op de rug van een minderheid. Dat kunnen we niet aanvaarden", besloot Carlos Crespo.