1 op de 5 slikt xtc tijdens uitgaan

Eén op de vijf feestgangers slikte vorig jaar xtc. Dat blijkt uit de jongste enquête van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). Het gebruik van drugs in het uitgaansleven daalt, maar het gebruik van de partydrug xtc is opvallend erg toegenomen.

Het meest in het oog springende resultaat van de enquête is de stijging van het xtc-gebruik. In 2009 werd dit middel duidelijk minder gebruikt, vermoedelijk omdat de vele onzuivere tabletten die toen circuleerden voor een kwalijke reputatie onder gebruikers zorgden. Sindsdien is de dosis MDMA (de actieve stof in xtc) fors toegenomen. Tegelijk blijkt het gebruik van xtc aanzienlijk te stijgen. Zo evolueerde het gebruik van xtc van 19% in 2003 en een daling tot 10 % in 2009, naar een piek van 22 % in 2015.

En jij?

Bijna iedereen drinkt
Alcohol blijft met grote voorsprong de meest geconsumeerde drug. Bijna alle bevraagde uitgaanders drinken alcohol, zeven op de tien drinkt regelmatig. Alcohol drinken gebeurt vaak op de uitgaansavond zelf (82% waarbij 'indrinken' voor velen een vast ritueel lijkt (59% drinkt meestal of altijd in, voor het uitgaan). Ook het feit dat een derde van de uitgaanders regelmatig aan 'binge drinking' doet, verdient de nodige preventie-aandacht. Het zogeheten 'indrinken' en 'binge drinken' zijn in de eerste plaats een mannenzaak. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan 4 op de 10 ondervraagde mannen kenmerken van risicovol alcoholgebruik vertonen (bij de vrouwen is dat 1 op de 10).