Studio 100-fraudeur krijgt enkelband

De raadkamer in Antwerpen wil Maarten S. (44), de voormalige topman van Studio 100 die verdacht wordt van fraude, onder elektronisch toezicht plaatsen. Dat betekent dat hij zijn voorhechtenis thuis zou mogen uitzitten in plaats van in de gevangenis. Het parket kan tegen die beslissing nog wel in beroep gaan.

Maarten S. zou jarenlang fictieve facturatiestromen vanuit diverse malafide vennootschappen hebben opgezet en zo een aanzienlijk bedrag hebben verdonkeremaand. Dirk F. (49), de tweede verdachte in dit dossier, was zaakvoerder van één van die vennootschappen. Beide mannen werden op 7 april aangehouden, nadat Studio 100 de fraude ontdekt had via een interne controle een klacht indiende.

Dirk F. bekende tegenover de onderzoeksrechter dat hij fictieve facturen had overgemaakt aan Studio 100. Zijn aanhouding werd vorige week nog bevestigd door de raadkamer. De advocaten van Maarten S. hadden toen om een uitstel gevraagd, omdat hij nog verhoord wilde worden. Dat is maandag gebeurd, maar over de inhoud van zijn verklaring wilden zijn advocaten geen commentaar kwijt. "Dat behoort tot het geheim van het onderzoek", aldus meester Walter Damen.

De advocaten hadden gepleit voor zijn vrijlating. De raadkamer wil Maarten S. nu onder elektronisch toezicht plaatsen, zodat hij zijn voorhechtenis thuis kan uitzitten in plaats van in de gevangenis. Hij zou dan volgende maand opnieuw voor de raadkamer verschijnen. Het parket heeft wel nog 24 uur om te beslissen over een eventueel beroep tegen die beslissing.