Dossier Aanslagen Brussel

“Veiligheidszone aan luchthaven te groot”

De zeer strenge veiligheidsmaatregelen op de luchthaven van Zaventem kunnen we niet lang meer volhouden. De veiligheidszone is te groot. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jambon.

Wie de luchthaven binnenrijdt, wordt al meteen gescreend door agenten en camera's die nummerplaten herkennen. Voor je de tijdelijke vertrekhal binnen geraakt, moet je je identiteitskaart en je vliegticket tonen. In de hal wordt vervolgens je bagage gecheckt. Dan pas beginnen alle normale screenings.

Veiligheid staat voorop
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vindt dat dat snel teruggeschroefd moet worden. Zeker tegen juni, als de vertrekhal weer open gaat. "We gaan deze week nog overleggen met de politievakbonden om te kijken hoe we tot een normale situatie kunnen komen. In het begin was het essentieel dat de luchthaven kon opengaan, zij het op beperkte capaciteit."

"Nu moeten we stilaan naar de volledige capaciteit en zien dat de veiligheidsmaatregelen adequaat zijn, want veiligheid staat voorop. Maar het moet ook doenbaar zijn om de luchthaven leefbaar te houden en dat evenwicht moeten we vinden."

Zal de Kiss & Ride verdwijnen? 
"Dat zijn plannen waar de uitbater van de luchthaven mee bezig is. Er zijn nog geen beslissingen op dat vlak genomen. We leven in een maatschappij waar mensen vrij kunnen rondlopen en we wensen die ook zo te houden. We moeten nu een goed evenwicht vinden tussen realistische veiligheidsmaatregelen en een maatschappij die geen politiestaat is."