Agenten in uniform beroven onschuldige buitenlanders

Twee agenten van het Brusselse politiekorps Brussel zijn zondag opgepakt, omdat ze tijdens de diensturen Polen en Roemenen beroofden. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Het parket van Halle-Vilvoorde is een onderzoek gestart.

De twee inspecteurs pleegden hun eerste feit in september. In uniform en met de combi reden ze toen naar de Brusselse ring om er, onder het mom van een controle, een Roemeense wagen te doorzoeken. Tien dagen later deden ze het opnieuw, goed voor een buit van in totaal 5.300 euro. De twee zouden al meerder slachtoffers gemaakt hebben. 

"Deze mensen moeten uit korps"
De korpschef van Politie Brussel-Hoofdstad-Elsene Guido Van Wymersch, spreekt over een blamage. “Dit kan niet. Wij moeten de bevolking verdedigen en ik moet mijn eigen korps verdedigen, dus die mensen moeten er uit.”

"15 tot 12 jaar cel mogelijk"
"De agenten riskeren straffen van 15 tot 20 jaar opsluiting", zegt VTM NIEUWS-journalist Nathalie Dyck, die de zaak opvolgt. "Dat komt vooral doordat ze een uniform en hun dienstwapen droegen. Ook het feit dat ze agenten zijn en in een combi rondreden, geeft hen een zekere autoriteit. En dat speelt nu in hun nadeel. Beide agenten zitten verspreid over de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis en worden geïsoleerd van de andere gevangenen voor hun eigen veiligheid"

"Wij moeten alert zijn"
Na Antwerpen komt er opnieuw een groot politiekorps in opspraak. Daar werden vier agenten aangehouden die geld aftroggelden van mensen die illegaal in het land waren. Twee feiten in korte tijd in twee grote politiekorpsen in het land dus.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon moet er dringend een onderzoek komen. “In onze maatschappij heb je een overgrote meerderheid van goeie mensen en af en toe ook mensen die een scheve schaats rijden. Dat kan zich ook in politiemiddens voordoen. Wij moeten daar alert voor zijn en mensen die buiten het spoor gelopen hebben, zullen bestraft worden.”