Wat mag wel en niet op festivals?

Een lijst met tips, zo wil de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FMIV) de veiligheid tijdens de nakende festivalzomer garanderen. Dat zegt federatievoorzitter Jan Briers. Wat die tips dan juist zijn, wil Briers niet kwijt omwille van de veiligheid. Toch is er al wat duidelijkheid over bijvoorbeeld het meenemen van rugzakken, extra bewaking en de situatie voor vrijwilligers die komen helpen.

Maandagavond zat de FMIV rond de tafel om de veiligheidsmaatregelen op de festivals te bespreken deze zomer. De federatie zal een lijst met tips opstellen voor festivals hoe ze hun veiligheid nog meer kunnen verhogen. "Maar dit moet steeds getoetst worden met de burgemeesters", zegt Briers.

Mag ik een rugzak meenemen naar festivals?
Federatievoorzitter Jan Briers zei vorige week nog dat festivalgangers hun handtassen en rugzakken zouden moeten thuis laten. Op dat standpunt komt hij nu terug.

Zal ik als festivalganger iets ondervinden van de extra maatregelen?
Waarschijnlijk zal iedereen er wel iets van merken. Zo komen er enkele concrete maatregelen zoals de inzet van extra bewakingscamera’s en een nog actiever fouilleerbeleid. Maar ook de wetgever zal water bij de wijn moeten doen, vindt de federatie. "Momenteel is de wetgeving niet altijd even duidelijk", zegt Briers, die hoopt op een soepelere naleving van de wet. "Zo lang dreigingsniveau drie van kracht is, zou er meer moeten toegestaan worden dan nu het geval is. Zo kunnen ze samen met ons de veiligheid op de festivals garanderen", besluit Briers.

Ik werk als vrijwilliger op een festival, wat moet ik doen?
Meer en strengere controles betekent een grotere inzet van vrijwilligers in bewakingsopdrachten. "De controles die uitgevoerd worden door vrijwilligers moeten efficiënt gebeuren en mogen de wet niet overtreden. Daarom zullen we binnen twee weken starten met workshops over heel Vlaanderen om opleidingen voor deze mensen te voorzien", is Briers' antwoord daarop.

Gelden voor gratis festivals dezelfde regels?
Hoe zit het dan met gratis festivals, waar een strikte controle aan de kassa niet mogelijk is? "Ook daar zal het bestaande veiligheidsbeleid extra uitgewerkt moeten worden", vindt Briers.

Wat gebeurt er als het dreigingsniveau opgetrokken wordt naar 4?
Als het zo ver komt dat dreigingsniveau 4 opnieuw van kracht is, dan is het mogelijk dat enkele evenementen volledig worden afgelast. "Dan verandert de situatie volledig", aldus Briers.