Magy: "Heb er lang voor gevochten"

Yolande Magy verlaat vandaag de rechtbank als een vrije vrouw. Het Tongerse assisenhof besliste vandaag haar te veroordelen tot zeven jaar opsluiting voor de moordpoging met de pillen Acedicon op Gilberte Timmermans uit Ham. Omdat Mary op haar vorig proces werd veroordeeld tot 23 jaar en dus al 7,5 jaar in de cel zat, kan zij vandaag de rechtbank verlaten als een vrij mens.

"Het is toch normaal dat ik tevreden ben, ik heb er zo lang voor gevochten.', vertelt Yolande Mary aan VTM NIEUWS-journaliste Greet Henderix. "Ik zit met twee gevoelens. Vanbinnen ben ik nog een beetje kwaad, maar ik ben maar een gewoon madammeke dus ik ben heel content dat ik naar huis mag."

Magy is steeds blijven ontkennen en deed dat ook toen openbare aanklager Patrick Boyen bezig was met zijn strafvordering. Magy reageerde gisteravond zeer emotioneel.Gisteren reageerde ze erg emotioneel op de uitspraak van het hof. Ze barstte in tranen uit toen ze schuldig werd bevonden aan moordpoging.

Nadat twee pogingen om Timmermans met paddenstoelen en het medicijn Acedicon te doden niet het gewenste effect hadden, besliste W. zijn vrouw op 19 november 2005 met een deken en lakens in haar bed te versmachten. "Het blijkt onvoldoende dat Magy noodzakelijke hulp heeft verleend bij de poging met giftige paddenstoelen. Het louter op de hoogte zijn van de plannen volstaat niet om Magy schuldig te verklaren aan de poging", klonk het maandagavond bij de voorlezing van het arrest over de schuld.

Uitwerking pillen
De jury achtte haar wel schuldig aan de moordpoging met vier pillen Acedicon, hoewel toxicologen beweerden dat er minstens 40 pillen nodig waren om van een dodelijke dosis te spreken. De huisdokter had Magy, die de Acedicon op 15 november 2005 voorgeschreven kreeg, wel gewaarschuwd voor de uitwerking ervan. "Het betreft zware medicatie. Na de toediening ervan heeft W. gevraagd hoelang het duurde vooraleer de pillen hun uitwerking hadden. "Een half uur", antwoordde Yolande.

Uit de toxicologische onderzoeken bleek dat er Acedicon werd teruggevonden in de maaginhoud van Gilberte Timmermans. Nooit eerder werd Acedicon voorgeschreven aan W., de moeder of andere inwonenden. De beschuldigde heeft doelbewust vier pillen aan W. gegeven zodat die ze ongemerkt kon toedienen. Uit niets bleek dat W. de pillen bij Yolande had gestolen. Het gaat wel degelijk om een strafbare poging tot moord", ging de assisenvoorzitter Jo Daenen verder.

Voorbedachtheid
Ook de voorbedachtheid bij de poging met de pillen werd bewezen verklaard. "De voorbedachtheid bleek uit het feit dat ze wist dat W. al maandenlang op zoek was naar middelen om Gilberte te doden. Ze heeft meermaals contact opgenomen met haar kennis Hassan in Marokko met de vraag om een dodelijk gif op te sturen", aldus het arrest in het Tongerse hof van assisen.

Vandaag om 10.00 uur starten de pleidooien inzake de strafmaat. Bij haar eerste proces in 2008, waarbij Magy schuldig werd verklaard aan de twee moordpogingen, kreeg ze 23 jaar opsluiting.