Drugs in verkeer verdubbeld in 5 jaar tijd

In vijf jaar tijd is het aantal bestuurders onder invloed van drugs verdubbeld, dat blijkt uit cijfers die VTMNIEUWS opvroeg bij de federale politie. In 2010 waren er nog 2264 inbreuken. In 2014: 5045. Ook 2015 ligt in die lijn, zegt de politie, met in de eerste helft van 2015 : 2655 inbreuken.

Bij de rechtbank in Dendermonde behandelden ze vroeger amper zaken waarbij de bestuurder onder invloed van drugs was. Nu gebeurt dat elke week.

“Bij de helft van de rechtszaken over een verkeersongeval, zijn er drugs in het spel, zegt politierechter Peter D’Hondt. “Het is een fenomeen dat bijzonder onderschat wordt door het beleid. Maar de plaats die drugs hebben ingenomen in het verkeer, is stilaan dat van alcohol aan het overstijgen”, aldus D’Hondt. Drugs is stilaan de nieuwe killer in het verkeer, zeggen verschillende rechters.

“Het zijn niet alleen jongeren die tegen de lamp lopen. Ook dertigers en veertigers gebruiken cannabis, speed en cocaïne voor ze de weg opgaan. Men voelt die effecten tijdelijk. En men beseft niet dat men veel langer onder invloed rijdt. Men is overmoedig, men reageert minder alert. Maar men merkt het zelf niet meer. En dat maakt het extra gevaarlijk”, zegt politierechter Kathleen Stinckens uit Leuven.

Speekseltest niet up-to-date
De politie controleert bestuurders op drugs met een eenvoudige speekseltest. Daardoor kunnen ze nu meer mensen betrappen. Maar om de pakkans te verhogen, pleiten rechters ervoor dat iedereen die moet blazen, ook meteen een speekseltest zou afleggen. “Bestuurders die drugs gebruiken, camoufleren dat vaak ook door alcohol te drinken. “De politie stelt een laag alcohollimiet vast en men vergeet vaak automatisch een drugstest te doen”, zegt D’Hondt.

Ongevallen door drugs en alcohol kosten onze maatschappij jaarlijks 281 miljoen euro.