Google moet kazernes ‘camoufleren’

Zo'n honderd militaire ­domeinen van het Belgische leger verdwijnen uit veiligheidsoverwegingen van het internet. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) verplicht Google en andere internetbedrijven om hun 'illegale' luchtfoto's en straatbeelden van deze “kritische militaire installaties” definitief onherkenbaar te maken.

Wie kazernes opzoekt op internet, vindt soms bijzonder gedetailleerde luchtfoto's. Daar wil men nu een eind aan maken. Er zijn zo’n honderd militaire domeinen waarvan de legertop niet langer duldt dat eender wie er vlot lucht- en straatfoto's van kan vinden.

Terreurdreiging
“Defensie heeft de wet aan haar kant. Die verbiedt het verspreiden van luchtbeelden van militaire installaties”, aldus het kabinet van minister Steven Vandeput. Deze week vertrekt een brief naar alle internetproviders met de duidelijke eis om honderd militaire sites wazig te maken, waarin ook wordt gewezen op de terreurdreiging die er voor ons land bestaat.

Probleem
Dat die domeinen nu pas onherkenbaar gemaakt worden, terwijl een Google Street View al jaren bestaat, doet de wenkbrauwen fronsen. Het antwoord van minister van Defensie Vandeput nog meer: “Het probleem is ons maar op een bepaald moment duidelijk geworden. Van zodra dat zo was, hebben we ingegrepen.”