Doel 3 vannacht weer heropgestart

De kernreactor Doel 3 werd vannacht heropgestart, zo bevestigt uitbater Engie Electrabel. De centrale was donderdagnamiddag automatisch stilgevallen na een probleem met een testprogramma.

"Doel 3 werd rond 5 uur deze ochtend heropgestart. In de loop van de dag gaan we naar 100 procent capaciteit", aldus woordvoerster Geetha Keyaert. Het probleem werd veroorzaakt omdat twee testprogramma's tegelijkertijd uitgevoerd werden op de turbine, zo meldde Engie Electrabel eerder. De uitbater moest de nodige correctieve stappen ondernemen aan de software.

Doel 3 staat samen met Tihange 2 bekend als "scheurtjescentrale". Ze werden in maart 2014 stilgelegd, maar mochten na onderzoek en met goedkeuring van de Belgische nucleaire waakhond Fanc weer opgestart worden.

Van de zeven reactoren in Doel en Tihange liggen momenteel Doel 1 en 2 nog stil. Doel 1 werd op 13 april stilgelegd voor herstellingswerken, die meer tijd in beslag nemen dan eerst aangekondigd. De heropstart van Doel 1 is nu voorzien eind mei. Doel 2 ligt ook stil, maar voor een gepland onderhoud.