Ook Luxemburg wil Doel en Tihange stil

De Luxemburgse regering heeft vrijdag beslist om zich aan te sluiten bij de vraag van Duitsland om de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2 opnieuw stil te leggen, zolang er vragen blijven bestaan over de veiligheid van die 'scheurtjesreactoren'. Dat schrijft de krant Luxemburger Wort. Ondertussen hebben Die Grünen in Duitsland aangekondigd dat ze een wetsvoorstel zullen indienen waarin ze meer inspraak eisen bij buurlanden met nucleaire installaties, aldus de krant Welt am Sonntag.

Luxemburg sprak eerder al zijn ongerustheid uit over de centrales. In januari sprak de Luxemburgse staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Camille Gira met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over de veiligheidsmaatregelen in de kerncentrales. Luxemburg liet toen weten dat ons land er niet in was geslaagd om zijn buurland gerust te stellen over de veiligheid van de kerncentrales.

Eerder deze week raakte bekend dat de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks aan België had gevraagd om de reactoren Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen zolang er vragen blijven bestaan over de veiligheid. Luxemburg besliste vrijdag om zich bij die eis aan te sluiten. Het FANC verklaarde woensdag al dat de reactoren al voldoen aan de strengste veiligheidsnormen, en er dus geen reden is om hiervan af te wijken.