Dossier Aanslagen Brussel

Leerlingen slapen bij op school na terreur

Een maand na de aanslagen in Brussel hebben heel wat ooggetuigen nog steeds slapeloze nachten, nachtmerries en concentratieproblemen. Ook de negentig leerlingen van het Sint-Ritacollege in Kontich die getuige waren van de aanslagen kampen nog steeds met psychologische problemen. Daarom mogen ze zelfs tijdens de lessen bijslapen, omdat ze ’s nachts vaak wakker liggen. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Op 22 maart stonden negentig laatstejaarsleerlingen aan te schuiven aan de incheckbalie in Zaventem voor hun Romereis. Amper 20 meter verder ontplofte een van de bommen. Een maand na de aanslag is de wonde nog steeds vers. “Het is logisch dat ze nu pas kunnen beginnen met de verwerking”, klinkt het bij traumatherapeuten.

Om het de leerlingen wat aangenamer te maken, heeft de school een aantal maatregelen genomen. “De leerlingen hebben dingen gezien die hen nu nog bijblijven. Zo’n dertig leerlingen hebben hulp nodig van het CLB om hun trauma te verwerken”, zegt directeur Luc Vercammen. “Enkele leerlingen laten we overdag ook bijslapen omdat het ’s nachts niet lukt. Ze hebben nachtmerries en concentratieproblemen. In de EHBO-ruimte van de school kunnen ze rusten als het niet meer gaat.”

Naast de maatregelen proberen de zesdejaars hun ervaringen ook een plaats te geven met een kunstwerk in de kloostertuin. Dat is belangrijk, want de examens in juni staan voor de deur. “We houden er rekening mee dat niet alle leerlingen optimaal zullen presteren, maar we gaan er alles aan doen om hen over juni te tillen”, aldus de directeur.