Eerste waterstofstation in België geopend

Het eerste waterstofstation in België is geopend, niet toevallig op de internationale ‘Dag van de Aarde’. Een waterstofstation is een tankstation maar voor groene wagens. Waterstofwagens zijn emissievrij en hebben enkel water als restproduct. Het station wordt uitgebaat in Zaventem door het Franse bedrijf Air Liquide.

Het waterstofstation ligt op het terrein van Toyota. Op hetzelfde moment van de opening van Air Liquide, heeft de Japanse autofabrikant het startschot gegeven voor de verkoop van zijn waterstofmodel ‘Mirai’.

Technisch haalbaar
Met een waterstofstation is het technisch haalbaar om groene stroom, door middel van zonne- of windenergie, op te slaan en te verplaatsen onder de vorm van waterstof.

In het waterstofstation kunnen tussen 30 en 40 tankbeurten per dag uitgevoerd worden. Tanken duurt voor een waterstofauto niet meer dan 5 minuten, waarna die goed is voor een autonomie die vergelijkbaar is met een klassieke auto met verbrandingsmotor.

Emissievrije toekomst
De Vlaamse minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) droomt naar eigen zeggen van een emissievrije toekomst, met elektrische en waterstofwagens. Tegen 2020 wil ze daarom in Vlaanderen 5.000 extra laadpunten voor elektrische wagens, 300 CNG-stations en 20 waterstofstations. De doelstelling is om het aantal zero emissiewagens in Vlaanderen - zowat 2.000 in 2015 - op te trekken tot 60.500 tegen 2020.