Stefaniatunnel binnenkort weer open

De Brusselse Stefaniatunnel heropent, als alle werken volgens plan verlopen, definitief in augustus. Dat maakte Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet vandaag bekend bij een bezoek aan de werf. De tijdelijke heropening was eerst gepland voor eind mei en een sluiting van één jaar zou volgen voor de volledige renovatie. Er wordt nu langer doorgewerkt voor een definitieve heropening. De overige herstellingen worden 's nachts en in de schoolvakanties uitgevoerd.

De stabiliteitswerken aan de Stefaniatunnel zijn volop aan de gang. Momenteel wordt in verschillende fases al het rotte beton verwijderd en worden er extra staalstaven aangebracht ter versterking van de tunnel. Hoe het komt dat het beton afbrokkelde, is ondertussen ook bekend. "In het beton van de jaren '50 werd er zout toegevoegd om de harding te versnellen. Dat zout veroorzaakte door de jaren heen roest op het staal, waardoor dit uitzette en de druk op het beton te groot werd", legt Arnaud Pineur, ingenieur van het studiebureau Greisch, uit.

1 miljoen euro
De kosten van de stabiliteitswerken worden geraamd op 1 miljoen euro. De vooropgestelde datum van de tijdelijke heropening eind mei is van de baan, doordat er onderweg nieuwe hindernissen opdoken. "Er zijn nooit plannen gemaakt van de tunnels as-built, waardoor we steeds op nieuwe bewapeningen stootten die niet op de plannen stonden", zegt minister Smet. Er is beslist om langer door te werken en meteen over te gaan tot een definitieve heropening.

Zo moet de Stefaniatunnel geen jaar sluiten voor de volledige renovatie. Eerst wordt dus het rotte beton aangepakt en wordt de tunnel verstevigd, zodat die weer veilig in gebruik genomen kan worden. Zonder nieuwe vertragingen is dat in augustus 2016. De overige werken zullen plaatsvinden tijdens de nacht of in de schoolvakanties, zodat de verkeershinder tot een minimum beperkt wordt. Volgende maandag wordt in het Brussels Parlement het jaarlijks onderhoudscontract voor de tunnels voorgesteld. Dat loopt over vijftien jaar en moet een volledige renovatie van alle Brusselse tunnels voorzien