Dossier Aanslagen Brussel

Een maand na 22/03: dit gebeurde er

Een maand geleden, op dinsdag 22 maart, wordt ons land getroffen door de zwaarste aanslagen ooit. Op de luchthaven van Zaventem laten zelfmoordterroristen twee bommen ontploffen en ook in de Brusselse metro is er een explosie. Er vallen in totaal 32 doden.

Om 7.58u slaan drie terroristen toe in de vertrekhal van Brussels Airport. Twee kamikazes, Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui, blazen zichzelf kort na elkaar op. De derde dader, de man met het hoedje – later geïdentificeerd als Mohamed Abrini, gaat op de vlucht en laat zijn bagage achter. Die blijkt de zwaarste lading explosieven te bevatten, maar ging niet af.

Ooggetuige op twintig meter
Ooggetuige Mark De Wit stond op twintig meter van de ontploffingen. In VTM NIEUWS deed hij het verhaal van de aanslagen, hoe hij die meemaakte. “Ik verwachtte geweervuur dus ik zei tegen mijn vriendin dat ze meteen moest gaan liggen.”

Maalbeek
Een uur later, om 9.11u, blaast een zelfmoordterrorist zich op aan boord van een metrostel in Maalbeek, vlakbij de Europese wijk. Het blijkt Khalid El-Bakraoui te zijn, de broer van Ibrahim, de kamikaze van Zaventem.

Het hele land gaat in lock-down en al snel duiken de eerste amateurbeelden op van vlak na de explosies. De schade is enorm. Mensen klampen zich vast aan elkaar en agenten en militairen manen iedereen aan het gebouw zo snel mogelijk te verlaten.

Enkele uren later eist terreurorganisatie Islamitische Staat de aanslagen op. Speurders houden in het hele land huiszoekingen op zoek naar mogelijke betrokkenen. In Schaarbeek wordt het appartement gevonden waar de aanslagen werden voorbereid. Er wordt een IS-vlag en een spijkerbom gevonden.

Taxichauffeur
Het is een taxichauffeur die het onderzoek in stroomversnelling brengt. Hij had de drie daders opgepikt en afgezet aan de luchthaven. Wanneer de politie de bewakingsbeelden verspreidt, herkent de chauffeur de drie mannen.