Doel 3 ligt ongepland stil

De kernreactor Doel 3 ligt ongepland stil sinds 15.31 uur. Dat meldt uitbater Engie op zijn website. De onbeschikbaarheid geldt voor 24 uur. Wat de specifieke reden is, is nog niet duidelijk, maar volgens Electrabel viel de kernreactor stil tijdens testen.

"Er is geen reden tot bezorgdheid", zegt de woordvoerster van Electrabel. "Er zijn bij een kerncentrale dusdanig veel veiligheidsprocedures, dat de reactor bij het minste kan uitvallen", klinkt het nog.

Eerder op de dag had Engie Electrabel bekendgemaakt dat Doel 1 nog langer uit zal liggen. Die centrale, samen met Doel 2 de oudste van het land, werd op 13 april stilgelegd voor herstellingswerken. Die nemen meer tijd in beslag dan eerst aangekondigd. De heropstart van Doel 1 is nu voorzien eind mei. Doel 2 ligt ook stil, maar voor een gepland onderhoud. Dat maakt dat enkel de vierde reactor in Doel nog draait.

Doel 3 staat samen met Tihange 2 bekend als "scheurtjescentrale", Ze werden in maart 2014 stilgelegd, maar mochten na onderzoek en met goedkeuring van de Belgische nucleaire waakhond Fanc weer opgestart worden. Deze week vroeg de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks de Belgische regering om de centrales toch weer stil te leggen zolang er vragen blijven bestaan over hun veiligheid. Volgens de woordvoerster hoeven klanten van Engie Electrabel niet te vrezen voor bevoorradingsproblemen.