Dossier Aanslagen Brussel

Abdeslam verhoord over Vorst

Salah Abdeslam is deze voormiddag door de onderzoeksrechter verhoord over zijn betrokkenheid bij de schietpartij in de Driesstraat in Vorst, op 15 maart, maar niet over de aanslagen in Brussel. Dat meldt zijn advocaat, Sven Mary. "De onderzoeksrechter heeft mijn cliënt voor die feiten ook in verdenking gesteld voor viervoudige moordpoging op politieagenten, maar niet onder aanhoudingsbevel geplaatst."

De schietpartij op 15 maart vond plaats toen een ploeg van Belgische en Franse speurders een huiszoeking wilden uitvoeren in een flat in de Driesstraat. Uit het onderzoek naar de aanslagen in Parijs was immers gebleken dat de flat mogelijks gebruikt was door de terreurcel achter de aanslagen in Parijs. De speurders hadden redenen om aan te nemen dat de flat in de Driesstraat onbewoond was maar toen de deur van het appartement werd geopend, werden de politiemensen onmiddellijk onder vuur genomen door minstens twee personen, gewapend met een riot gun en een kalasjnikov. 

Uiteindelijk slaagde een scherpschutter van de politie erin één man neer te schieten toen die nogmaals het vuur wou openen op de politie. De dode man werd later geïdentificeerd als Mohamed Belkaïd, een 35-jarige Algerijn. Twee mannen die zich ook in het appartement bevonden toen de politie er probeerde binnen te vallen, konden ontsnappen. Eén van hen bleek Salah Abdeslam, de tweede Amine Choukri. Beiden werden enkele dagen later, op 18 maart opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek.