Dossier Festivals

"Geen handtassen of rugzakken op festivals"

"Bezoekers van muziekfestivals moeten deze zomer hun handtassen en hun rugzakken thuis laten." Dat zegt Jan Briers aan de vooravond van het festivalseizoen. Briers is niet alleen de gouverneur van Oost-Vlaanderen, maar ook voorzitter van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FMIV).

Omwille van de terreurdreiging wil Briers dat alle festivalorganisatoren dezelfde maatregelen in acht nemen als de voetbalclubs. Sinds de aanslagen in Parijs zijn tassen niet meer toegelaten in voetbalstadions.

Het gevaarlijkste punt ligt volgens Briers bij de toegang tot de festivals. Hoewel de festivalgangers gecontroleerd moeten worden, mogen er geen lange wachtrijen ontstaan. "De organisatoren moeten voor een vlotte doorstroming zorgen, waardoor er geen concentratie aan mensen voor de ingang komt", zegt Briers.

Maandag zit Briers ­samen met de organisatoren van de grote festivals Rock Werchter, Tomorrowland en Graspop om over dat advies en andere veiligheidsmaatregelen te overleggen.

"Wel rugzakken mits controle"
De organisatoren van de festivals Tomorrowland, Graspop, Rock Wercher, Dour Festival en Pukkelpop hebben inmiddels gezamenlijk gereageerd op het nieuws. Ze laten weten dat ze aan gezamenlijke maatregelen werken. "Zo zullen er duidelijke richtlijnen opgesteld worden met betrekking tot zaken die wel en niet toegelaten worden op de verschillende festivals. De betrachting is rugzakken en tassen wel toe te laten, maar slechts na strenge controle", klinkt het in een gezamenlijk persbericht. 

De organisatoren laten ook nog weten dat elk festival de komende dagen en weken zal communiceren naar festivalgangers, medewerkers en andere belanghebbenden over te volgen richtlijnen en maatregelen. "Alles wordt in het werk gesteld om de bijkomende controles zo vlot als mogelijk te laten verlopen. Nu al danken de organisatoren de festivalgangers voor hun begrip, voor hun spontane medewerking bij de controles ook, voor de extra inspanning die wordt gevraagd, voor het waakzaam zijn", klinkt het. "Festivals zijn een feest. Ook deze en de volgende zomers."