Dossier Aanslagen Brussel

Laachraoui werkte 5 jaar op Zaventem

Najim Laachraoui, één van de twee terroristen die zichzelf opblies op Brussels Airport, zou op diezelfde luchthaven vijf jaar lang gewerkt hebben. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen. De man werkte er met een interimcontract voor een firma die actief is op de luchthaven. Dat betekent dat hij goed op de hoogte was van de beveiliging op Zaventem.

De politie heeft trouwens kort voor de aanslagen een clandestiene verborgen gebedsruimte ontdekt in de luchthaven zelf waar geradicaliseerde personeelsleden samen kwamen om in het geheim te vergaderen en te bidden. In de luchthaven zijn speciale gebedsruimtes voorzien, ook voor moslims, maar een kleine groep verkoos om hun eigen verborgen gebedsruimte in te richten. Op vraag van de politie is die ruimte leeggemaakt en opgedoekt. Dat was nog kort voor de aanslagen op de luchthaven op 22 maart.

Uit onderzoek blijkt dat er een lijst zou zijn met namen van minstens 50 geradicaliseerde personeelsleden op de luchthaven. Die lijst werd na de aanslagen opgemaakt, maar de geheime gebedsruimte werd al voor de aanslagen ontdekt en opgedoekt. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes.

Najim Laachraoui kende luchthaven door en door
Laachraoui heeft tot eind 2012 op Brussels Airport gewerkt. Al was het niet zeker dat hij toen al onder invloed was van IS. Wat wél zeker is, dat is dat hij de luchthaven door en door kende. Op Brussels Airport krijg je een badge die vijf jaar geldig is. Problematisch, want het is intussen geweten dat mensen heel snel kunnen radicaliseren. In een paar jaar kan er erg veel gebeuren. Brussels Airport wenst geen commentaar te geven.

Bekijk ook: