Weyts streng voor wie zich vastrijdt

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil strengere straffen voor chauffeurs die hoogte- en zwaartebeperkingen aan hun laars lappen. Vandaag nog werden twee rijstroken van de E313 versperd omdat een kraanwagen zich had vastgereden tegen de brug van Massenhoven.

Vandaag is het negeren van het verkeersbord C21 maar een overtreding van de 1ste graad, maar de bedoeling is dat dit een overtreding van de 4de graad wordt. Weyts: “Vrachtwagens die zich vastrijden onder een brug, rijden meteen ook al het verkeer vast. Ik wil nonchalante chauffeurs afschrikken”.

3000 euro boete 
Bij een overtreding van de 1ste graad is de enige mogelijke bestraffing is een geldboete, van 60 tot maximaal 1500 euro. De bedoeling is om er een overtreding van de 4de graad van te maken. De boete kan dan oplopen tot 3000 euro en de rechter kan het rijbewijs inhouden voor minimaal 8 dagen tot maximaal 5 jaar. “Een lichte straf voor zware verkeersproblemen: dat klopt niet”, vindt Weyts. “We hebben een stevige stok achter de deur nodig”.

Verkeersbord negeren 
De twee rijstroken van de E313 richting Antwerpen werden woensdagochtend versperd door een kraanwagen die zich had vastgereden tegen de brug van Massenhoven. Gevolg: al het verkeer moet over de pechstrook, er ontstaat een lange file en heel wat terechte frustratie. Jammer genoeg gebeurt het wel vaker dat een vrachtwagen zich vastrijdt, en zo het hele verkeer lam legt. “Sommige chauffeurs negeren het verkeersbord dat waarschuwt voor de beperkingen van de brug”, zegt Weyts. “Als het dan fout gaat, volgt er maar een lichte straf”.

Foto: Archief