[POLL] Straks 1ste Belgische mini-missverkiezing?

In juli  hoopt het comité achter Miss België een  de eerste zoektocht naar het schattigste meisje van het land te organiseren. Dat meldt Het Nieuwsblad. Kinderen van 6 tot 16 jaar zouden zich vanaf mei kunnen inschrijven via de website. Maar “Amerikaanse toestanden willen we niet” zegt Darline Devos, Miss België-organisatrice.

Een missverkiezing voor kinderen, het lijkt Darline Devos een leuk idee om eens uit te testen in België. Al hebben pedagogen er hun bedenkingen bij. “Je moet een kind een kind laten zijn. Je kunt die meisjes niet zeggen dat het 'maar een spel' is. Ze komen in de mediawereld terecht, waar volwassenen zijn die dat wél serieus nemen”

Duidelijke regels
Haarextensies of valse wimpers mogen niet worden gebruikt, maar een beetje mascara moet kunnen vindt Devos. De verkiezing wijkt niet echt af van de wedstrijd bij de dames, enkel de badpakkendefilé wordt niet gedaan door de meisje. Zaken zoals de catwalk, persoonlijke act en een gelijkaardig prijzenpakket horen er wel bij. Het mooiste meisje van het land kan via het Comité zelfs opdrachten voor fotoshoots krijgen.

Darline Devos hoopt op 21 juli de mini-miss te kronen in De Panne, waar ook de volwassen verkiezing plaatsvindt. “Het moet wel allemaal fun blijven en mag niet commercieel worden. Ik besef dat we dit heel goed zullen moeten bewaken. De ouders van zulke kleintjes zouden weleens fanatieker kunnen zijn dan die van onze grote Miss-finalistes.”

Kan dit of niet?
De vraag die rijst bij dit bericht is of het wel zo verstandig is om zo’n wedstrijd te organiseren. Pedagoog Pedro De Bruyckere vertelt in Het Nieuwsblad dat de discussie al langer woedt. “We kennen Junior Eurosong en The Voice Kids. Als kinderen naspelen wat volwassenen doen, dan is daar niets mis mee. De fout zit meer in hoe volwassenen ernaar kijken, dan hoe het kind het percipieert.”

Het maakt ook een groot verschil of een kind er al dan niet zelf voor kiest, zegt kinderpsycholoog Koen Lowet. “Als het door de ouders gepusht wordt, is de verkiezing al veel minder onschuldig.” Volgens Lowet is er ook een voordeel aan de verkiezing. “Op die leeftijd leren ze waar ze goed in zijn. Bij de ene is dat voetbal, bij de andere wiskunde en bij nog een andere is dat heel erg bezig zijn met het ­uiterlijk. Als ze in dat laatste geval horen dat ze mooi zijn, geeft dat de meisjes voldoening.”