Dossier Aanslagen Brussel

Zo moet je reageren bij een aanslag

Wat als er opnieuw een aanslag plaatsvindt in ons land? Hoe kan je best reageren en wat mag je vooral niet doen? Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft een aantal adviezen verspreid voor in het geval dat er opnieuw een terroristische aanval zou zijn, met bommen of vuurwapens, maar ook in het geval van een nucleaire of chemische aanval. 

Als er bijvoorbeeld een gewapende aanslag plaatsvindt, moet je zo snel mogelijk wegvluchten van de schoten, als dat op een veilige manier kan. Lukt dat niet, dan moet je schuilen, bijvoorbeeld achter een muur of onder een tafel, en weg blijven van ramen of deuren. 

In het geval van een bomaanslag raadt het Crisiscentrum aan om de getroffen plek zo snel mogelijk te verlaten en niet in groepen te gaan staan, want er kan altijd nog een tweede bom ontploffen. Bij een chemische, biologische, radiologische of nucleaire aanval kan je best schuilen op een veilige plaats en ramen en deuren sluiten. 

Terreurniveau 3
Gisteren maakte het OCAD, dat de dreiging in ons land analyseert, bekend dat het dreigingsniveau voorlopig op 3 blijft. Dat wil zeggen dat een aanslag mogelijk en waarschijnlijk is.