Dossier Aanslagen Brussel

Agent: “Ik zag blije moslims na de aanslagen”

Een politieagent uit Brussel vertelt aan VTM NIEUWS hoe hij na de aanslagen op 22 maart moslims blij zag reageren. Zijn getuigenis komt nadat er heel wat ophef was rond de uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Hij had gezegd dat er “een significant deel van de moslims danste na de aanslagen”.

“Wat ik gezien heb, zijn een drietal kleine incidentjes”, zegt de agent, die anoniem wil blijven. “Ik heb twee dames gezien in lang kleed, een soort nikab met het gezicht zichtbaar, die wuifden naar een voorbijrijdende politiewagen. Het gaf me het gevoel: deze mensen hebben plezier in wat er gebeurd is. We zagen ook jongeren die het overwinningsteken, een V,  aan het maken waren en de ene vinger in de lucht hielden. Een teken van één god, dat zou dan Allah zijn. En ik heb één incident gehad met een man die zei: “Het is eindelijk tijd, jullie dienen gestraft te worden.”

Straatfeesten heeft de agent niet gezien. “Ik heb wel gehoord van brandweermannen dat er werd gedanst en dat het V-teken werd gemaakt.  Ik heb geen weet van straatfeesten, maar ik weet wel dat er een deel – zelfs al is het een heel klein deel – van de moslimgemeenschap zeker en vast opgelucht was met de aanslagen.”