E-gates Zaventem werkten tijd niet

De eerste zes veiligheidspoortjes in de luchthaven van Zaventem hebben een tijd lang niet goed gewerkt. Normaal moeten die automatisch nagaan of iemand geseind staat of niet, maar bij de Belgische paspoorten gebeurt dat niet. Het is Peter Reekmans van Lijst Dedecker die ermee naar buiten komt en het is bevestigd door een politievakbond aan VTM NIEUWS.

Die zes poortjes stonden een tijd lang in de aankomsthal van Brussels Airport. Als je er wil passeren moet je je paspoort laten scannen. Een softwaresysteem zorgt er dan voor dat er gezocht wordt in achterliggende databases of de persoon die wil passeren ergens geseind staat. Maar met Belgische paspoorten zou dat dus niet gewerkt hebben.

Bovendien zou ook de gezichtsherkenning van de poortjes niet optimaal staan. Als je zo’n poortje passeert, wordt er een foto van je gezicht genomen. Dat wordt vergeleken met de foto die op je paspoort staat. Hoe lakser de herkenning, hoe makkelijker iemand met een ander paspoort kan passeren. Dat wordt echter ontkend door de politie. Volgens hen is de norm die op Zaventem gebruikt wordt, de Europese norm.