Elektriciteit in 9 op 10 woningen afgekeurd

Bij negen op de tien woningen die te koop staan, is de elektrische installatie tegenwoordig afgekeurd. Dat blijkt uit onderzoek van Century 21 Benelux. “Het verplichte keuringsattest is veel te ingewikkeld”, klinkt het. Er wordt dan ook gepleit voor een grondige aanpassing van het zogenaamde elektriciteitsattest.

Negentig procent van de woningen schiet dus tekort. Wie zo'n huis koopt, is verplicht om de gebreken snel aan te pakken, ook al kan dat voor flink wat extra kosten zorgen. Dat bezorgt kopers almaar vaker financiële kopzorgen. Bijkomend probleem is dat het elektriciteitsattest dat kopers vooraf zou moeten informeren tekort schiet.

Sinds 2008 is een keuringsattest verplicht bij de verkoop van een huis. Het gevolg is dat kopers bij bijna alle oude woningen rekening moeten houden met een extra kostenpost 'elektriciteit'. Maar als ze dan via het keuringsverslag hopen een gedetailleerd beeld te krijgen van eventuele kosten, komen ze van een kale reis terug, want het document is veel te ingewikkeld. Daarom stelt Century 21 Benelux voor om op de elektriciteitsattesten een prijsraming te vermelden.

"Het elektriciteitsattest schiet vandaag schromelijk tekort. Het somt enkel de gebreken op, die in de oren van de meeste kopers als Chinees klinken. Een eventuele kostenraming is op het keuringsverslag totaal niet terug te vinden. De koper moet het allemaal maar zelf uitzoeken. Waarom zou er niet, net zoals bij het EPC-attest, met bepaalde scores gewerkt kunnen worden? Zo weet de kopers tenminste in welke 'prijscategorie' de kosten zich bevinden”, klinkt het bij Isabelle Vermeir, Operationeel directeur van Century 21 Benelux.