Criminaliteit daalt met 13% in Antwerpen

De criminaliteit op het grondgebied van de stad Antwerpen is in 2015 met 13 procent gedaald ten opzichte van het jaar voordien. Dat heeft de lokale politie maandag bekendgemaakt. Het gaat om de derde daling in de jaarcijfers op rij. Sinds 2012 ging de criminaliteit al in totaal met 23 procent achteruit.

Op zowat alle vlakken werden er minder feiten vastgesteld. Op het vlak van misdrijven tegen eigendom was er een daling van 9 procent, met uitschieters van -38 procent bij handtasroven en -21 procent bij diefstal met wapenvertoon of -gebruik. Drugsmisdrijven, ook een prioriteit van de Antwerpse politie, gingen met 29 procent achteruit.

Andere sterke dalers waren inbraken in handelszaken (-31 procent), gauwdiefstallen (-28 procent) en aanrandingen (-20 procent). Bij de weinige stijgers valt drugsaanmaak (+56 procent) zoals cannabisplantages op, maar dat zou te verklaren zijn door "het overwaaien van dat fenomeen vanuit Nederland". De daling was wel niet overal in de stad even aanzienlijk. In Hoboken viel er zelfs een lichte stijging waar te nemen.

De Wever bedankt Defensie
"De tendens van dalende cijfers wordt in ieder geval jaar na jaar duidelijker", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA), die ook Defensie bedankt voor de hulp om Antwerpen "open en gastvrij te houden in een jaar vol terreurdreiging". De aanwezigheid van militairen in het straatbeeld had wel slechts een "marginaal rechtstreeks effect" op de cijfers, zo blijkt. De Wever en korpschef Serge Muyters zoeken de oorzaak van de sterke daling vooral bij de reorganisatie die het lokale politiekorps de voorbije jaren doormaakte.