Waterpolo boos door nieuwe regel

Meisjes tussen 12 en 17 jaar die aan waterpolo doen, mogen vanaf volgend seizoen 2016-2017 niet meer samen met jongens in een ploeg samenspelen. Dit besliste de Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB) omdat de ‘fysiologische’ verschillen tussen jongens en meisjes volgens hen te groot zouden zijn.  Op deze beslissing komt er veel verontwaardiging uit alle hoeken.

Gemengde ploegen bij waterpolo bestaan al jarenlang. Maar hier kan dus snel verandering in komen.  Om deze nieuwe regel tegen te gaan, maakten enkele waterpolo spelers een groep aan op de sociale netwerk site Facebook : “ Waterpolo – meisjes moeten blijven spelen”.   Zowel spelers als liefhebbers van de sport delen er hun woede. Spelers begrijpen de beslissing niet. Er werd ook een petitie gedeeld in de groep. Volgens hen heerst er een groot respect tussen jongens en meisjes, waardoor de verschillen tussen beide geslachten niet van belang is. Ook is er geen begrip voor het feit dat meisjes hierdoor hun sport die ze soms al jarenlang beoefenen moeten stopzetten.

Liefhebbers van de sport en spelers zelf, vinden de nieuwe regel discriminerend tegenover vrouwen. In andere contactsporten zoals rugby en voetbal bestaan er wel gemengde ploegen.

Ook uit de politiek komt er reactie. Zo schreef Bjorn Answeeuw (N-VA) een opiniestuk in het weekblad ‘Knack’ om zijn verontwaardiging te uiten. Gwendolyn Rutten van Open VLD heeft ook gereageerd en noemt dit een fout signaal van de Zwembond.