9 activisten verstoren dolfijnenshow

Een show in het dolfinarium in Brugge moest deze namiddag stilgelegd worden omdat demonstranten van de actiegroep Vegan Strike Group in het water zijn gesprongen. Ze toonden spandoeken en riepen dat het dolfinarium voor altijd gesloten moest worden. De politie heeft 9 actievoerders opgepakt: 5 Nederlanders en 4 Spanjaarden.

"Tien minuten nadat de show begonnen was, kwamen de mannen binnen en trokken ze hun kleren uit, waaronder ze wetsuits droegen. Ze zijn dan in het bassin gesprongen", zegt Sander Van Der Heul, hoofddierenverzorger. "Ze beschuldigden ons ervan dat we de dolfijnen niet goed verzorgen. Maar we hebben intussen wel voldoende bewezen dat dat niet klopt. We voldoen aan alle wetten en regelgevingen."

"Wij eisen dat de dolfinaria worden gesloten.", vertelt Peter Janssen woordvoerder van Vegan Strike Group. "Deze dolfijnen worden uit hun natuurlijke omgeving gehaald en komen terrecht in veel te kleine baden. Normaal zwemt een dolfijn 10 km per dag, maar in zo'n bad is dat onmogelijk. De dieren worden hierdoor depressief en veel parken behandelen ze met antidepressiva  Zo hebben ze bijvoorbeeld veel huidproblemen door de chloor in het water, dat overgings veel te koud is". Janssen vertelt dat dit type dolfijn normaal gezien in warm water leeft maar in Europa vaak terecht komt in veel te koude zwembaden. "We gaan door met acties tot de wet wordt aangepast", laat de woordvoerder weten.