“Brussel is aan het doodgaan”

"Brussel is aan het doodgaan", dat zegt Lionel Rigolet, de chef van het gereputeerde sterrenrestaurant Comme Chez Soi. Sinds de aanslagen komen de buitenlandse toeristen niet meer naar Brussel en dus ook niet meer naar zijn restaurant. Het gevolg is dat Rigolet, net als heel wat anderen, een deel van zijn personeel op tijdelijke werkloosheid moet zetten.

"Brussel is aan het doodgaan", dat zegt Lionel Rigolet, de chef van het  gereputeerde sterrenrestaurant Comme Chez Soi. Sinds de aanslagen komen de buitenlandse toeristen niet meer naar Brussel en dus ook niet meer naar zijn restaurant. Het gevolg is dat Rigolet, net als heel wat anderen, een deel van zijn personeel op tijdelijke werkloosheid moet zetten.

Volgens  de chef is er een daling van 50 tot 70 procent. Het gaat allemaal om buitenlanders die niet meer naar Brussel komen omdat ze bang zijn of omdat de luchthaven gesloten was. “We zijn bang dat Brussel op sterven ligt. Dat is heel erg want het is een fantastische stad”, zegt Rigolet. De daling in het aantal klanten is er al een paar maanden in de Brusselse horeca. De invoering van de verkeersvrije zone en de afgesloten tunnels hebben daar ook toe bijgedragen. Maar de aanslagen in Parijs en Brussel zijn de genadeslag.

“Gezien de daling van het aantal klanten hebben we een deel van het personeel op tijdelijke werkloosheid moeten zetten. Dat heb ik in de 25 jaar dat ik hier werk nog nooit meegemaakt”, aldus Rigolet.

Er is één lichtpuntje: de Belgische klanten die niet bang zijn, komen wel vaker.