Opvangcentrum Sijsele bedreigd met bom

Het vluchtelingenkamp in Sijsele, West-Vlaanderen, is deze ochtend volledig ontruimd. Lang was niet duidelijk wat er precies aan de hand was, enkel dat het om er een concrete dreiging tegen het kamp was. Nu blijkt dat er melding was dat er om 9.45 uur een bom zou ontploffen. Rond 14 uur werd het kamp weer vrijgegeven. 

De bommelding kwam eigenlijk al gisteravond binnen. Toen werd een kort onderzoek gevoerd, maar nog niet ingegrepen. Afgelopen nacht was er nieuw overleg en werd de dreiging toch ernstig genomen. Deze ochtend rond 6.30 uur kwamen de hulpdiensten opnieuw massaal ter plaatse, samen met een grote politiemacht. De vluchtelingen werden met bussen naar het sportpark van buurgemeente Moerkerke gebracht. 

Een gerichte actie dus, want volgens de bommelding zou er om 9.45 uur een bom ontploffen. Om geen enkel risico te nemen, moest iedereen het kamp verlaten. De politie heeft het kamp doorzocht en niets gevonden.

Dader riskeert 2 jaar cel

Wie de bombrief verstuurde naar het opvangcentrum is nog niet duidelijk. Maar wat vaststaat, is dat de brief in het Nederlands werd opgesteld én dat de schrijver een fikse boete mag verwachten. Intussen komen er geen extra maatregelen. "Want iedereen die hier binnenkomt wordt sowieso al grondig gecontroleerd. Niet iedereen kan zomaar binnen of buiten", zegt VTM NIEUWS-journaliste Eva Peeters.