Tweede kans voor moordzaak

Nadat vanmiddag openbare aanklager Patrick Boyen de akte van beschuldiging in het Tongerse hof van assisen had voorgelezen, kregen de drie advocaten van Yolande Magy de kans hun akte van verdediging voor te lezen. Meesters Joris Van Cauter, Femke De Backer en Karel De Meester zijn ervan overtuigd dat Magy onschuldig is en gaan voluit voor de vrijspraak. De 66-jarige vrouw staat terecht voor twee moordpogingen op de 53-jarige Gilberte Timmermans in het najaar van 2005.

Timmermans was de echtgenote van de ex-minnaar W. V. G., die in 2008 25 jaar cel kreeg van het hof van assisen in Antwerpen. Hij bekende de feiten. Magy werd toen tot 23 jaar cel veroordeeld voor twee moordpogingen met giftige paddenstoelen en medicatie. Ze schreeuwde indertijd haar onschuld uit en ze ontkent nu nog altijd haar betrokkenheid. Het Europees Hof in Straatsburg oordeelde in februari 2015 dat Magy geen eerlijk proces had gekregen zodat ze nu in Tongeren een nieuw proces krijgt.

 "Het leven van een onschuldige staat hier op het spel. Ze heeft al veel te lang geboet voor iets wat ze niet gedaan heeft", zei advocaat Femke De Backer. Door allerlei procedurele argumenten van de verdediging kende het proces vrijdag een valse start. Magy, momenteel een vrij persoon, komt iedere dag vanuit Zeebrugge naar Tongeren afgereisd. Daarvoor moet ze al om 4 's ochtends vertrekken. Joris Van Cauter achtte het niet opportuun om de ondervraging van zijn cliënte vrijdag om 17.30 uur nog aan te vatten. Daarop besliste assisenvoorzitter Jo Daenen de ondervraging naar maandagmorgen 18 april te verplaatsen.