Bomen tweeten over gezondheid

“Mijn sapstroom is net op gang gekomen”, deze tweet is afkomstig van een boom. Het klinkt onwaarschijnlijk maar dankzij de Gentse plantkundige Kathy Steppe kunnen bomen de wereld via een tweet laten weten hoe ze reageren op de klimaatsveranderingen. Dat schrijft de krant De Morgen.

Professor ecofysiologie Kathy Steppe ontwikkelde samen met haar team aan de universiteit van Gent een systeem dat bomen met sensoren en monitors uitrust zodat deze automatisch informatie kunnen doorgeven over hoe ze zich voelen. “Enerzijds meten we hoeveel water bomen opnemen, anderzijds meten we hoe strek ze zwellen en krimpen”, vertelt Steppe. De bomen geven signalen door die we met het blote oog niet kunnen waarnemen. “Het kan evengoed zijn dat een boom aan het sterven is zonder dat we het met onze eigen ogen zien. Als we die signalen meteen opvangen wanneer er iets misgaat, kunnen we snel actie ondernemen om onze bossen  beter en langer in leven te houden.”

Voorlopig focussen de onderzoekers zich op de beuk omdat deze is verspreid over Noord- en Zuid-Europa. De eerste bomen met sensoren staan al in Gent, Berlijn. In mei wordt het systeem ook geplaatst in Nederland en Zwitserland. Kathy Steppe hoop tegen 2020 alle bomen in Europa in kaart te kunnen brengen.

Hier vind je enkele tweets gestuurd door bomen uit Berlijn en Gent: