Parket Halle Vilvoorde trekt aan alarmbel

Het parket Halle Vilvoorde is boos omdat het vindt dat Justitie de beloftes die zijn gemaakt niet nakomt. "De parketmedewerkers werken in onaangepaste gebouwen en krijgen te weinig personeel", zegt de procureur des konings. Het parket vindt dat het zo niet verder kan en trekt aan de alarmbel.

Er zou tegen 2017 een nieuw centraal parketgebouw komen in Asse, maar de eerste steen is nog niet gelegd. Het parket zit nu op twee verschillende locaties, onder meer in een oud OCMW-gebouw en dat is moeilijk werken. Er is ook 20 procent personeel tekort. Die plaatsen raken niet ingevuld.

Het parket Halle Vilvoorde is nu twee jaar gesplitst van het parket van Brussel. "Ze doen goed werk", zegt procureur des Konings, Thierry Freyne. Sinds 2013 hebben de medewerkers 50 procent meer dossiers voor de correctionele rechtbank gebracht, maar de rechters kunnen de toename van die werklast niet meer aan. Samen met een gebrek aan personeel en infrastructuur zal dat ervoor zorgen dat het parket in de toekomst minder goed werk gaat leveren en minder gaat kunnen vervolgen.

“Zo kunnen we niet verder”, zegt de procureur des Konings. “De splitsing van het parket Brussel Halle Vilvoorde is een goede zaak, er is nu een vervolgingsbeleid op maat, maar de FOD Justitie moet dringend meer middelen, meer mensen en een nieuw gebouw voorzien anders komt het parket in de problemen.”