Tweede assisenproces voor moordverdachte

Het proces in het Tongerse assisenhof van de 66-jarige Yolande Magy uit Zeebrugge kende vrijdag direct een valse start, want de verdediging met meester Joris Van Cauter haalde meteen haar procedurele wapens boven. Magy staat terecht voor twee moordpogingen op de 53-jarige Gilberte Timmermans, de echtgenote van Magy's minnaar, die uiteindelijk door W. V. G. met dekens verstikt werd in het najaar van 2005. Advocaat Van Cauter vroeg zich af hoe zijn cliënte na 10,5 jaar nog een eerlijk proces kon krijgen.

Magy krijgt in Tongeren immers een nieuw proces, nadat het Europees Hof in Straatsburg had geoordeeld dat Magy in 2008 geen eerlijk proces had gekregen. Haar schuldigverklaring was onvoldoende gemotiveerd. Patrick Boyen, de openbare aanklager, was zichtbaar geïrriteerd, omdat de verdediging vrijdagochtend om 2 uur nog 47 bladzijden besluiten doorgestuurd had. Boyen vroeg tijd om de stukken te bekijken en vervolgens een standpunt in te nemen. Daarom is het proces voorlopig tot 11 uur geschorst. In principe had het openbare ministerie vrijdagmorgen met de voorlezing van de akte van beschuldiging moeten beginnen.

"Ik zie het als een auto die tien jaar buiten in de regen heeft gestaan zonder wielen en die u als assisenjury opnieuw aan de praat zou moeten krijgen. Er is slordig omgesprongen met bewijs- en procedurestukken. Ik vraag het debat te houden op een zuivere manier op basis van de verklaringen, die de mensen hier op het proces als getuige komen afleggen," aldus Joris Van Cauter, die samen met Femke De Backer Magy verdedigt. De raadslieden voegden er nog aan toe dat het onderzoek in 2005 gebeurde met miskenning van de Salduz-rechten van de beschuldigde.