Proces terreurcel Verviers start 9 mei

Het proces over de terreurcel van Verviers gaat van start op 9 mei en zal drie weken in beslag nemen. Dat heeft de Brusselse correctionele rechtbank vandaag beslist op een inleidende zitting. Zestien mensen worden vervolgd maar slechts zeven van hen zijn aanwezig. De andere negen laten verstek gaan. Het gaat om acht Syriëstrijders - twee Belgen, vijf Fransen en een Nederlander - en een Marokkaanse man.

Drie personen worden ervan beschuldigd dat ze een aanslag planden in België. Het gaat om Souhaib El Abdi (26), Marouan El Bali (27) en Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni (27), die alle drie nog in voorlopige hechtenis zitten. Marouan El Bali moet volgens het federaal parket ook terechtstaan voor poging doodslag op politieagenten. El Abdi, El Bali en Arshad Mamood Hajni worden door het federaal parket ook beschouwd als leiders van een terroristische groep, net als Omar Damache, een 33-jarige Algerijn die in Griekenland werd opgepakt.

Twaalf andere verdachten zouden dan weer deel uitgemaakt hebben van die terroristische groep. Het gaat om Abdelmounaïm Haddad (22), Ismaïl El Abdi (34), Karim Ahalouch (29), drie Belgen die een tijdlang in voorlopige hechtenis zaten, Noureddine Abraïmi (29) en Mohamed Darrazi (25), twee Belgische Syrië-strijders, Mansour Niang (32), Mohammed Diallo (27), Walid Hammam (32), Karim Lakari (38) en Wissem El Mokhtari ((28), vijf Franse Syriëstrijders, de Nederlandse Syriëstrijder Zaid Koulliss, en de Marokkaan Abdelhafid Taghi (32).

De rechtbank zal zitting houden op maandagvoor- en namiddag, dinsdagvoor- en namiddag, donderdagvoor- en namiddag en vrijdagvoormiddag. De eerste week wordt voorbehouden voor de ondervraging van de verdachten, de laatste twee weken voor de vordering van het federaal parket en de pleidooien van de verdediging.