Export medicijnen klopt af op record

De Belgische geneesmiddelensector heeft in 2015 uitzonderlijke exportcijfers gerealiseerd. De uitvoer steeg met 3,7 procent tegenover 2014, tot een recordbedrag van 41,3 miljard euro. De sector heeft vorig jaar ook bijna 2,6 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe behandelingen. De tewerkstelling steeg met 1,8 procent tot bijna 35.000 jobs. Dat blijkt uit de 'Farmacijfers 2015' van pharma.be, de koepelorganisatie van de farmaceutische industrie in België.

Het aandeel van de farmaceutische industrie in de totale Belgische export klom tot 11,4 procent. Bijna een vijfde (19 procent) van de farmaceutische export gaat naar de VS. Voor de totale Belgische export, die meer op de EU gericht is, liggen deze cijfers een heel stuk lager. Meer dan 28 procent van de totale Belgische export gaat naar landen buiten de EU, waarvan 6 procent naar de VS.

"De cijfers bewijzen dat de Belgische knowhow op het gebied van ontwikkeling, productie en distributie van geneesmiddelen wereldwijd erkend en gewaardeerd wordt", klinkt het bij pharma.be. De tewerkstelling in de sector steeg in 2015 met 1,8 procent. In de sector zijn quasi evenveel vrouwen (49,4 procent) als mannen (50,6 procent) aan de slag.

De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling stegen in een jaar met 5,5 procent, tot bijna 2,6 miljard euro, en het aantal onderzoekers groeide met 2,9 procent tot ruim 4.200.