Onderzoekscommissie aanslagen krijgt groen licht

De parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en metrostation Maalbeek heeft net officieel groen licht gekregen in de Kamer. De commissie kwam vanavond al voor de eerste keer samen. Patrick Dewael (Open VLD) zal de commissie voorzitten.

De plenaire Kamer heeft donderdag bijna unaniem een reeks maatregelen goedgekeurd in de strijd tegen terrorisme. Er zullen 17 leden zetelen in de commissie, met afgevaardigden van alle partijen buiten Vlaams Belang, PVDA, DéFI en PP. 135 stemden voor, er waren drie tegenstemmen van PVDA en PP.

De commissie zal werk maken van een reconstructie van de feiten, een analyse van de hulpverlening meteen na de aanslagen, een grondige doorlichting van de veiligheidsarchitectuur en een onderzoek naar de diepere oorzaken van radicalisering. Maar ook de mogelijkheid om 24 uur op 24 over te gaan tot huiszoekingen, de uitbreiding van de telefoontap tot illegale wapenhandel en de invoering van gemeenschappelijke gegevensbanken met informatie over Syriëstrijders.

PVDA en Vlaams Belang krijgen geen zitje in de nieuwe commissie. Om het werk niet nodeloos te bemoeilijken, luidt het binnen de meerderheid. Beide oppositiepartijen zijn niet te spreken over de beslissing.